Puzzel Collecties

Als verzamelaar van puzzels vind ik eigenlijk teveel leuk. Zodoende sleep ik van allerlei merken puzzels mee naar huis. Eldorado, Jumbo, Kolibri, Simplex, van alles. Ermee thuis gekomen, probeer ik vaak op het internet informatie te vinden over de puzzel. Als eerste of er meer uit dezelfde serie zijn, dan of er andere series zijn met soortgelijke afbeeldingen, daarna of ik over het merk wat kan vinden. En helaas blijven vrijwel alle vragen onbeantwoord.
Er is maar weinig informatie te vinden over puzzels. Wel over de “oude merken” als Philmar of Tower Press, maar weinig tot niets over de Nederlandse merken. Eén van de weinige sites waar en goed overzicht te vinden is van Jumbo puzzels is “Het Verzameloord”. Helaas is daar een grens getrokken bij circa 1970, toen de puzzel stukjes op de voorkant van de doos verdwenen. Op diezelfde site is ook een overzicht te vinden van Kolibri puzzels, echter alleen de Disney puzzels.
Verder heb ik wel een mooie site kunnen vinden over de Klaus / Kolibri puzzels, met betrekking tot de historie van het bedrijf. Hier is ook een overzicht van puzzels geplaatst op de pagina’s assortiment en kinderpuzzels al is dat bij lange na niet compleet, waardoor een verzamelaar dus niet weet wat er allemaal is verschenen / uitgegeven aan puzzels.

Wat ik op de sub-pagina’s van deze pagina wil proberen is een overzicht te maken van alles wat ik heb kunnen vinden. De afbeeldingen komen of uit mijn eigen verzameling, of die van een ander, of gewoon van het internet.
De enige voorwaarde die ik stel bij het plaatsen van een puzzel in een overzicht is dat het nummer van de puzzel bekend moet zijn. Dit voor het bepalen van een (eventuele) volgorde. Jaartallen zijn ook handig, maar die zijn niet altijd op de puzzel, of de doos van een puzzel te vinden.

Omdat ik vandaag (29-10-2014) hiermee begin, zullen de overzichten de eerst komende jaren bij lange na nog niet compleet zijn. Maar het is een begin.

Zijn er mede-verzamelaars die willen helpen, neem dan contact op via de Contact-pagina. Alle informatie en aanvullingen, alsmede correcties, zijn van harte welkom.

Op dit artikel kan niet (meer) gereageerd worden.